Intervju med Myndigheten för delaktighet

Vi har frågat Diana Oskarsson, kommunikatör på Myndigheten för delaktighet om deras folder och utställning Inlåst & utanför

Kan du berätta lite mer om er verksamhet?

Myndigheten för delaktighet (MFD) stödjer och guidar offentliga och privata aktörer för att alla människor, oavsett funktionsförmåga, ska kunna vara delaktiga i samhället på lika villkor. En viktig del i detta är att sprida kunskap och ge verktyg som kan bidra till förändring. 
År 2023 fick vi i uppdrag av regeringen att öka kunskapen om en viktig men inte så uppmärksammad del av svensk historia: den mörka perioden då stora statliga institutioner ansågs vara det mest lämpliga boendet för barn och vuxna med funktionsnedsättning.

För att göra historien tillgänglig för många valde vi att ta fram utställningen Inlåst och utanför. Utställningen visar hur de statliga institutionerna växte fram under 1900-talet och hur synen på personer med funktionsnedsättning har förändrats under historien. Den innehåller också fördjupningsmaterial riktat till olika målgrupper, bland annat till lärare. 

 

Hur är ert material upplagt?

Inlåst och utanför finns som en fysisk vandringsutställning, men framför allt i digitalt format. Den är kostnadsfri och lätt att använda i undervisningen, oavsett var i landet du undervisar.

Utställningen är uppdelad i sex stationer och innehåller historiska fakta, personliga berättelser, citat, filmklipp och reflektionsfrågor. Den visar vilka ideologier och politiska beslut som låg till grund för institutionerna, hur livet såg ut där, och de krafter som kämpade för att förändra systemet. Utställningen bjuder också in till samtal om hur synen på människor ser ut i dagens samhälle.

Till dig som lärare finns särskilda handledningar för årskurs 7–9 och gymnasiet. De innehåller diskussionsfrågor, elevaktiviteter och kopplingar till läroplanen. Du kan använda materialet inför, under eller efter ett fysiskt eller digitalt besök.  Eleverna kan avsluta utställningen med att göra ett medföljande quiz.

Hur ser ni på ert uppdrag gentemot skolan och varför är det viktigt för er att kommunicera med dem?

Skolan är en viktig aktör för att ge elever verktyg för att förstå både historien och samtiden. Du som lärare möter unga i en formativ period där tankar om rättvisa, människosyn och samhällsengagemang börjar ta form.
Vår förhoppning är att utställningen inte bara ger historisk kunskap, utan också väcker diskussioner om självbestämmande, delaktighet och hur vi behandlar personer med funktionsnedsättning i dag.
 
Diana Oskarsson, kommunikatör Myndigheten för delaktighet